Publicaties

Artikelen, verslagen van lezingen, presentaties en andere teksten, zowel van NVWOA-leden als andere auteurs. De teksten zijn in alfabetische volgorde op naam van de schrijver.

Recent verschenen

Publicaties van augustus 2020 tot en met juli 2021.

Aat, A. J. van der

Angenent, Huub en Anton de Man

Anoniem

Berkel, Theo van

Bij, Piet

Bilsum, G. van

Bode, George

 • Astronomische achtergrond en betekenis van de Zwarte Maan en onderzoeksresultaten, in Nieuwsbrief jrg. 14, nr. 2, september 2009. Samenvatting door Hans van Oosterhout van de lezing op 4 april 2009.

Boel, Karen

Boer, Ingmar met Marja van der Toom en Ben de Beer

Bolk, Frits

Boucher, Béatrice

 • De esoterische Astrologie van Alice Bailey. Artikel op haar website over dit onderwerp n.a.v. haar lezing op 6 mei 2017. In deze lezing ging ze voornamelijk in op de zeven stralen, waarover u hier ook meer kunt lezen.
 • Huizensystemen, in de Nieuwsbrief augustus 2013, jrg. 18 nr. 2. Samenvatting van de lezing op 6 april 2013 door Hans van Oosterhout.

Bredenhoff, Albert

Broecke, Steven Vanden

Brouwers, Threes

Claus, George

In 2016 overleed George Claus, een naam die misschien bij sommigen nog bekend is. Hij hield zich o.a. bezig met onderzoek naar het verband tussen geboortehoroscoop en levensduur en hield daarover in 1980 een lezing bij de NVWOA. Ook hield hij lezingen bij het NGPA en met name in Groningen bij de VVANN, waarvan hij lid was. De familie, die wilde dat zijn onderzoeksarchief op een goede plaats terecht zou komen, heeft het aan de NVWOA aangeboden en we hebben het geaccepteerd. Het bestaat uit teksten van lezingen en het feitelijke onderzoeksarchief. Op de website zijn te vinden:

De geanonimiseerde geboortegegevens bij dit onderzoek zijn op papier beschikbaar en aanwezig in de bibliotheek. De bestanden zijn ook gedigitaliseerd, en voegen we hier binnenkort toe.

Daarnaast zijn de niet gedigitaliseerde documenten aanwezig van twee onderzoeken: Familieverwantschap, uitgaande van ‘stamouders’ en Geboortehoroscoop en levensloop, een zeer gedetailleerd verslag van zijn eigen levensloop en bijbehorende transits en progressies.

Colpa, Maurits

Cossar, Faye

 • Astrologie en de Universiteit: Is ‘wetenschappelijk’ onderzoek nuttig? In Nieuwsbrief augustus 2005, jrg. 10, nr. 3. Verslag door Hans van Oosterhout van de lezing op 7 mei 2005.

Dean, Geoffrey

 • “Lest we forget”. In praise of extraordinary experiments in astrology since 1900. In Nieuwsbrief jrg. 13, nr. 2, juni 2008. Samenvatting door Hans van Oosterhout van de lezing op 3 mei 2008.
 • Lighting candles. In Nieuwsbrief februari 2005, jrg. 10, nr. 1. Verslag door Hans van Oosterhout van de lezing op 4 december 2004.

Delahaye, Peter

Diederen, Margot

Dijkstra, Sybe

Dongen, Hein van

 • De harmonieleer van Leibniz in relatie tot astrologie. In Nieuwsbrief jrg. 12, nr. 1, februari 2007. Samenvatting door Hans de Groot van de lezing op 7 oktober 2006.

Donkergoed, Herman van

Doolaard, Robert

Doorn, Jan Willem van

Duprez, Luc

Eijk, Bas van der

 • Een astrologisch geïnspireerd sociaal-geografisch model. In Nieuwsbrief jrg. 12, nr. 1, februari 2007. Samenvatting door Hans van Oosterhout van de lezing op 4 november 2006.

Eshuis, Ole

Fokkema, Tineke

Gent, R. H. van

Gerding, Hans

 • Waarde, waarheid en betekenis van grensoverschrijdende ervaringen. In Nieuwsbrief november 2005, jrg. 10, nr.4. Verslag door Hans van Oosterhout van de lezing op 1 oktober 2005.

Godbout, Vincent

Graaf, W. de

Groot, Hans de

Harding, Mike

 • Researching Astrology. Uit The Astrological Journal September/October 2014, met welwillende toestemming van de Astrological Association.

Harris, Pat

 • Be careful what you ask for. Uit The Astrological Journal September/October 2014, met welwillende toestemming van de Astrological Association.

Hepp, Roland

Hermes, Martien

 • Klassieke astrologie – de vergeten traditie(s) 2, in de Nieuwsbrief september 2012, jrg. 17, nr. 3. Samenvatting van de lezing op 1 september 2012 door Hans van Oosterhout.
 • Klassieke astrologie – de vergeten traditie(s) 1, in de Nieuwsbrief januari 2012, jrg. 17, nr. 1. Samenvatting van de lezing op 1 oktober 2011 door Hans van Oosterhout.
 • Weg met de psychologische astrologie, lang leve de klassieke astrologie, 10 bezwaren tegen de dominantie van het psychologische in de astrologie. Presentatie 1 mei 1998.

Heukelom, Wout

Hoogerbeets, Frank

Hunting, Leo

Jannink, Gerard

 • Presentatie Gerhard Jannink op 1 februari 2020. Samenvatting door Frank Vernooij en Jan Kampherbeek, foto’s door Cees Jansen. Nieuwsbrief van maart 2020.

Jansen, Cees J.A.

Jansen, Kees

Kampherbeek, Henry

Kampherbeek, Jan

Kerkhof, Piet

Kok, Cora M.

Leeuwen, Truus van

Lent, Frans van en Lucas Vastenhout

 • Sterren op het voetbalveld: gebruik van SPSS in de astrologie, zowel op algemeen als op individueel niveau. Presentatie 1 april 2000.

Lukert, Gerhard

Luyckx, Zus

 • Is het echt zo simpel? In Nieuwsbrief augustus 2021.
 • Symboliek en plaats van de nieuwe planeten in ons astrologisch denken, in de Nieuwsbrief juni 2012, jrg. 17, nr. 2. Samenvatting van de lezing op 7 april 2012 door Hans van Oosterhout.
 • De dwads: zo hard als staal, zo concreet als stenen, in Nieuwsbrief oktober 2010, jrg. 15, nr. 2. Samenvatting door Hans van Oosterhout van de lezing op 3 april 2010.

Meij, Maria

 • Nikola Tesla, visionair electrofysicus. Presentatie 7 april 2001.

Methorst, Floris J.

Meyenfeldt, Fokkelien von

Moortel, Koen Vande

Muller, Vivian

Nanninga, Rob

Nierop, A. F. M.

Noordervliet, Menno

Oldenburger, Herman

Oosterhout, Hans A. J. van

Opmeer, Fred

Paap, Maria

Reuser, Mieke

Rooij, J. J. F. van

 • Over doorgeschoten wetenschap en een dode mus. In Nieuwsbrief mei 2005, jrg. 10, nr. 2.
 • Persoon en planeet – astrologie als overkoepelend kader voor de persoonlijkheidpsychologie. (Met Hans de Groot). In Nieuwsbrief juli 2002, jrg. 7, nr. 3. Verslag door Hans de Groot van de lezing op 6 mei 2002.
 • Hoe Ram is de Ram? Een studie naar zelfbeschrijving in termen van zonneteken-eigenschappen. Presentatie 11 november 1995.

Ruijling, Jacob

Ruis, Jan

Schepel, Selma

Schogt, Irma

Schreurs, Paula

 • Enige opmerkingen over de grondslagen van de astrologie. In Nieuwsbrief maart 2002, jrg. 7, nr. 1/2. Verslag door Hans van Oosterhout van de lezing op 3 november 2001.

Schuttel, Nicoline

Siepman van den Berg, J. J.

Sietsma – van Vlijmen, Corrie

Simmers, Willem

Tine Sipsma

Smit, Rudolf H.

Sneek, Eg

 • De prenatale ontwikkeling, samenvatting door Hans van Oosterhout van de lezing op 1 februari 2014. In Nieuwsbrief jaargang 19 nr. 2, mei 2014.

Spierenburg, H. J.

Starinsky, Rudan

Straaten, Han van

 • Astro-economie. In Nieuwsbrief oktober 2003, jrg. 8, nr. 3. Verslag van de lezing op 6 september 2003.

Stuckrad, Kocku von

Sturm, Adriaan

Terpstra, Bert

Tuin, Sietse van der

Vastenhout, L.

Velde, Halbe van der

Venerius, Willem

Venker, Jaap

 • Wetenschap en astrologie, in Nieuwsbrief juni 2010, jrg. 15, nr. 1. Samenvatting door Frank Vernooij van de lezing op 2 oktober 2009.

Verhagen, Vera

Verhulst, J.

Vernooij, Frank

Visser, Sjoerd

Vries, Fer de

Weever, Henk de

Westran, Paul

 • Progressieve Venusaspecten bij het ontstaan van liefdesrelaties. Samenvatting van artikel uit The Astrological Journal. In Nieuwsbrief jrg. 12, nr. 3, augustus 2007.