NVWOA Nieuwsbrief december 1999 jaargang 4, nr. 2
 

Inhoudsopgave


Onbekende planeet wordt zichtbaar

Sensationeel nieuws op de laatste NVWOA Open Huis-bijeenkomst van deze eeuw (en dit millennium). NVWOA-prominenten Floris Methorst en Willem de Graaff brachten op zaterdag 6 november verslag uit van hun speurtocht naar het (on)mogelijke bestaan van nog een echte planeet in ons zonnestelsel. En dat niet ergens ver buiten de baan van Pluto, maar binnen de baan van Mercurius!!!

Een op het eerste gezicht zo onwaarschijnlijk verhaal, dat een nuchter mens bij voorbaat wťťt dat dit niet waar kan zijn. Immers, de hemel, zeker rond onze zon, wordt continu bewaakt en gefotografeerd. Toch kwamen Methorst en de Graaff met behulp van de typische NVWOA werkwijze met belangwekkende gegevens:
 

Gevraagd naar hun persoonlijke mening over Vulcanus, zei de astronoom De Graaff: "Er is nog niets concreets gevonden. En de kans daarop is ook wel erg klein, maar je kunt nooit iets totaal uitsluiten". En de socioloog en astroloog Floris Methorst: "Ja, Vulcanus bestaat! Er zijn teveel aanwijzingen in die richting. Het vinden zal echter alleen mogelijk zijn op basis van een nieuwere theorie".
 

Het volledige verslag van de lezing van de heren Methorst en De Graaff verschijnt in de NVWOA-bundel die uitkomt in de zomer 2000.


Lichte toenadering

In september '98 organiseerde de Astrologische Vakvereniging Nederland (AVN) een themadag over astrologie en wetenschap. Sprekers op deze dag waren Rudolf Smit, Floris Methorst en Jan van Rooij. De dag was bedoeld om duidelijk te maken dat er ook vanuit wetenschappelijk hoek uiteenlopend en zo hier en daar genuanceerd gedacht wordt over de astrologie en over de betekenis van tot nu toe verkregen onderzoeksresultaten met betrekking tot astrologie. Uit de grote opkomst bleek dat er onder astrologen redelijk veel belangstelling was voor wat er vanuit een wetenschappelijke hoek over dit onderwerp te berde werd gebracht.

Daarbij is het echter niet gebleven, want de NVWOA verkent momenteel samen met de redactie van het AVN-blad Astrofocus de mogelijkheid om te komen tot een gezamelijke uitgave van de lezingen op de betreffende dag samen met de reacties die er naar aanleiding hiervan in Astrofocus zijn verschenen. De reden voor de NVWOA om mee te willen werken aan deze eventuele uitgave is dat de drie sprekers op de betreffende themadag allen lid zijn van de NVWOA en de diverse meningen welke daar zijn verwoord niet alleen interessant zijn voor astrologen maar ook voor anderen die belangstelling hebben voor vraagstukken rond het gebied van astrologie en wetenschap.International Society of Bussiness Astrologers
 

De vereniging International Society of Bussiness Astrologers (ISBA) is nu bijna twee jaar oud. Initiatiefnemer tot oprichting van de vereniging is Karen Boesen uit Denemarken. De vereniging heeft zich ten doel gesteld uitwisseling en bevordering van astrologie betreffende beurskoersen, bedrijfshoroscopie en bedrijfsconsultancy.

Het merendeel van de professionele astrologen dat op dit gebied actief is, is lid van deze vereniging. De vereniging organiseert conferenties en zal ook een tijdschrift doen verschijnen.

Zie voor meer gegevens de website van ISBA-lid H.Weingarten: http://www.atund.corn/I SBA/?
 DAV: "We need your help" (database of astrological studies )

We are building a database of astrological studies planned to be conducted in the near future or that are already in progress. We hope this appeal will be published in most journals and astrological magazines all over the world. While it is impossible to be aware of all adresses of astrological magazines, you can help us by sending copies of our appeal to the astrological journals and magazines you know.

The database will be accessible to all and there will be no charge for online-retrival of documents. The language of the database will be English.

If you are planning an astrological study or already working on a study or just finished such a study, please fill in the questionnaire. It is designed to easily categorise your research and briefly explain what the study entails.

The categories will help others to find people working on the same subject in a different part of the world.

Our adress:

Deutscher Astrologen-Verband
Forschungszentrum Freiburg
Lorettostrasse 38
79100 Freiburg, Germany

Phone: 49-761-408408
Fax: 49-761-4098288
Url: http://www.dav-astrologie.de/
e-mail: peter@niehenke.deS.v.p. retour: de Collectie Terpstra

Wie heeft tijdens een van de Open huis-bijeenkomsten de Catalogus "Collectie Terpstra" meegenomen? Dit is het originele exemplaar (in een ringbandje) en dat zou ik graag terug krijgen. Dan kunnen er kopieŽn van worden gemaakt voor de leden.

Lex Bruining, secretaris NVWOA.Programmeur gezocht

Ik heb de laatste jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar de toepassingsmogelijkheden van astrologie op beurskoersen. Mij is duidelijk geworden dat met astrologie een groot deel van de koersbewegingen van bijvoorbeeld de AEX index verklaard kunnen worden. Dit alles heeft dan ook geleid tot het ontwikkelen van een beleggingsmodel voor deze index. In de praktijk bleek dit model 75% juiste prognoses te genereren.

Aangezien het 'handmatig' toepassen van dit model erg tijdrovend is, wil ik het automatiseren. Om die reden ben op zoek naar een programmeur. Astrologische kennis is niet noodzakelijk, maar wel handig. Wie hierin is geÔnteresseerd kan dan ook dit model voor zichzelf toepassen.

Belangstellenden kunnen contact met mij opnemen via

e-mail: mpm1970@luna.nl

of telefonisch: 010 - 465 48 18.

Marc van der MadeVan uw penningmeester

Ieder jaar weer is het een groot genoegen om te zien hoe trouw de meeste leden hun contribitie betalen. Soms echter gebeurt dat op een manier die het mij, ook bij navraag, onmogelijk maakt om de goede betaler te achterhalen. Dat kan tot gevolg hebben dat onze secretaris u een onnodige aanmaning stuurt. Mocht dat gebeuren, wees dan zo vriendelijk en meldt ons niet alleen het bedrag, maar ook wanneer u dat hebt betaald. Het gaat hierbij vermoedelijk (maar niet zeker!) om contante betalingen via een post- of bankkantoor.

Bij voorbaat onze dank.

Willem de Graaff, penningmeester NVWOATwinbase

De Twinbase is bedoeld voor wie op zoek is naar zijn astrologische tweeling. Het is een Internet-database die alweer een tijdje bestaat. Deze niet-commerciŽle database groeit nog steeds (5000 horoscopen nu) en is doorzoekbaar. Het adres:

http://astrologix.de/twindata.htm