logo NVWOA logo NVWOA Nederlandse Vereniging tot
Wetenschappelijk Onderzoek
naar de Astrologie
 
Nieuwsbrief april 2018, jaargang 23 nr. 2
 
 
 

Pasen
Het bestuur van de NVWOA wenst u allen prettige paasdagen toe.

Open-huislezing 7 april 2018
Op zaterdag 7 april spreekt Oscar Hofman over ‘De astrologische tijdperken’. De astrologie biedt vele manieren om historische ontwikkelingen op een tijdschaal van eeuwen en/of milennia te bekijken. Een voorbeeld is de koppeling van tijdperken aan tekens, en het roemruchte Tijdperk van de Waterman" speelt een grote rol in de hedendaagse astrologie. Er zijn echter meer technieken om tijdperken te kenschetsen, zoals het ritme van de Grote Conjuncties van Saturnus en Jupiter, de precessie van vier Wachters, en het idee van de opeenvolgende Tijdperken van Goud, Zilver, Brons en IJzer, dat ook aan de precessie is gekoppeld. In de lezing zullen deze perspectieven de revue passeren en kritisch worden bezien, waarbij duidelijk zal worden dat een helder begrip van de betekenis van de precessie cruciaal is.

Over de spreker
Oscar Hofman (februari 1962) richtte de Internationale Vakschool voor Klassieke Astrologie op, die een compleet opleidingsprogramma in de traditionele astrologie aanbiedt in vijf talen en studenten heeft in bijna 30 landen. Hij is naast zijn internationale astrologische praktijk een bekende pionier in de medische astrologie en schreef o.a. boeken over de duiding van de mythologie van de vaste sterren en twee andere boeken die in het Frans, Duits, Engels, Chinees en Russisch zijn vertaald. Hij geeft workshops in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Oekraïne, de Baltische staten en Rusland.
Zie ook het programma voor dit voorjaar.

Plaats:

Tijd:
Gebouw Utrechtse Theosofische Vereniging, Kruisstraat 307.
Een routebeschrijving vindt u op onze website, pagina Contact.
13:30-ca.16:30 uur.

Open-huislezing 12 mei 2018
Op zaterdag 12 mei spreekt Fokkelien von Meyenfeldt over ‘Kwalitatief onderzoek voor astrologen’. Binnenkort verschijnt op haar website AstroCursus een handleiding over dit onderwerp, speciaal gericht op de astrologie. Voor zij een en ander publiceert, deelt ze haar ideeën en aanpak met andere leden en gasten van de NVWOA. Overigens is Jan Kampherbeek bezig met een handleiding kwantitatief onderzoek.
Lees verder »

Over de spreker
Fokkelien von Meyenfeldt is ruim 50 jaar werkzaam als astroloog. Daarnaast heeft ze onder veel meer bij de Saxion Hogescholen gewerkt (van 1991-2007). Bij wijze van introductie op stage en afstuderen gaf ze daar voor verschillende opleidingen college over kwalitatief onderzoek. In de laatste druk van haar boek ‘Informatief Communiceren’ zijn een aantal hoofdstukken aan het onderwerp gewijd. Deze vormen de basis van haar handleiding voor astrologen.

Plaats:

Tijd:
Gebouw Utrechtse Theosofische Vereniging, Kruisstraat 307.
Een routebeschrijving vindt u op onze website, pagina Contact.
13:30-ca.16:30 uur.

Maaneffecten
Er is enorm veel onderzocht over mogelijke effecten van maanfasen op aardse gebeurtenissen. Recent maakte de Astrological Journal melding van een bibliografie van Peter Marko en een website waar een mogelijk verband met aardbevingen aan de orde komt. Daarnaast is er een interessant Frans artikel uit 2009: een grootschalig onderzoek over de volle maan bij bevallingen. Ten slotte hebben wij zelf onlangs een onderzoekje gedaan naar het verband tussen geboortedata en maanfasen.
Lees verder »