logo NVWOA logo NVWOA Nederlandse Vereniging tot
Wetenschappelijk Onderzoek
naar de Astrologie
 

 

« Terug naar de Nieuwsbrief
 

Nieuwsbrief 23 nr. 1: Terugblik
Truus van Leeuwen, ‘Systemische astrologie’
Systemisch? Moet dat niet systematisch zijn? Nee, het zijn twee verschillende termen.
Wanneer je werkt volgens een bepaald systeem waar je je consequent aan houdt, ben je systematisch bezig.
Systemisch werken houdt in dat je een mens (op zichzelf ook een systeem) plaatst binnen de systemen waarin hij of zij functioneert. Dat zijn bijvoorbeeld gezin, vriendenkring, school, werk.
Wanneer je deze tekst leest en vooral ook de bijbehorende afbeeldingen bekijkt, lijkt het allemaal erg simpel, iets wat je als ervaren astroloog makkelijk na kunt doen. Dat ligt toch wel een beetje anders. Zonder opleiding en ervaring in de systemische werkwijze en in traumawerk kun je deze methodiek niet gebruiken, alleen al omdat er nogal wat emoties kunnen los komen.

Op de eerste drie tekeningen hierboven zie je een moeder en haar dochter. Het kind vraagt zich af wat haar plaats in het systeem ‘gezin’ is, want de moeder ziet haar niet. De bedoeling is dat het kind uiteindelijk vóór haar moeder kan gaan staan, de tijd krijgt om te voelen en te zoeken wat de beste afstand is, en er zo voor zorgt dat ze wel wordt gezien. Op de vierde tekening het voorouderveld van de moeder opgesteld. Nu de moeder weet wie er achter haar staan en waar de verstrikking zat, kan zij naar het kind kijken en ontstaat er ruimte voor moeder en kind om elkaar te zien.


Bij systemische astrologie combineer je systemisch werken met astrologie. Truus van Leeuwen gebruikt een groot rond bord dat een horoscoop voorstelt. De tekens staan in de kleine cirkel midden in en de grote cirkel is verdeeld in 12 gelijke huizen; dat laatste gebeurt uit praktische overwegingen. Voor de cliënt komt, worden op het bord de huizen genummerd en de planeten in het huis en het teken gezet zoals die in zijn/haar horoscoop staan. Uit een doosje kiest de cliënt een poppetje dat hem/haar verbeeldt. Dit staat op de ascendant. Al werkend door de huizen kiest de cliënt de symbolen die hij/zij nodig heeft om te kunnen helen wat eerder niet mogelijk of te moeilijk was.


Om te beginnen wordt met het poppetje dat de cliënt voorstelt door de huizen gewandeld. Voor ieder huis wordt ruimschoots de tijd genomen. De cliënt kan andere poppetjes op het bord zetten en verplaatsen naarmate het spel vordert. Op deze manier ontstaat gaandeweg inzicht in de eigen situatie. Vaak komen hierbij nogal wat emoties los. Het is belangrijk dat de therapeut hier goed mee om weet te gaan.
Zie voor meer informatie Truus' website Systemische Astrologie.

(Zeer korte samenvatting van de lezing van Truus van Leeuwen door FvM; afbeeldingen: Truus van Leeuwen)