logo NVWOA logo NVWOA Nederlandse Vereniging tot
Wetenschappelijk Onderzoek
naar de Astrologie
 

 

Open-huislezing 6 januari 2018
 

Lezing ‘De herontdekking van de Babylonische sterrenkunde’
Na de ontdekking van de overblijfselen van de stad Niniveh in de ruïneheuvel Kuyunjik nabij Mosul in Irak in het midden van de 19e eeuw werden in de daarop volgende opgravingen in het voormalige Mesopotamië op vele plaatsen talloze kleitabletten gevonden met teksten geschreven in spijkerschrift. Naast administratieve, literaire en religieuze teksten werden ook tabletten met rekenkundige tabellen aangetroffen. Dankzij het speurwerk van drie Jezuïeten paters Johann Nepomuk Strassmaier, Joseph Epping en Franz Xaver Kugler in de periode 1880-1930 weten we nu dat deze teksten sterrenkundige waarnemingen en berekeningen bevatten van de posities van zon, maan en planeten.
In deze lezing wordt de vroege geschiedenis van de Assyriologie geschetst en wordt de daarop volgende herontdekking van de Babylonische sterrenkunde in de periode 1880-1910 besproken.

Over de spreker
Prof.dr. T. de Jong is verbonden aan het Sterrenkundig Instituut ‘Anton Pannekoek’ van de Universiteit van Amsterdam. Voor nadere informatie over zijn publicaties, zie zijn profiel op de website van de UvA.